Pragmatik i ordbogen: Hvordan kan fokusadverbiet <em>godt</em> beskrives i en dansk-tysk ordbog?
DOI:
https://doi.org/10.7146/nys.v1i55.104884Keywords:
fokusadverbier, polaritetsfokus, kollokationer, parallelle korpora.Abstract
Eksisterende mono- og bilingvale ordbøger giver ikke nogen tilfredsstillende beskrivelse af fokusadverbiet godt på trods af, at der findes grundige analyser af dette adverbium. Enten optræder adverbiet ikke med en selvstændig leksikalsk indgang, men kun i eksempler for de verber, det kan forekomme sammen med, eller også har det et selvstændigt opslag, men adverbiets kernebetydning bliver ikke helt klar. Og det er svært at beskrive godt: det har en pragmatisk betydning, det opfører sig mest af alt som en kollokation og det lader til at mangle ækvivalenter i målsprog som engelsk og tysk. Artiklen giver et forslag til en leksikalsk beskrivelse af godt i en bilingval ordbog (dansk-tysk) på baggrund af en semantisk og syntaktisk analyse, der udvider de eksisterende analyser af godt, og på baggrund af en undersøgelse af, hvordan godt oversættes i parallelle danske og tyske tekster.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Forfatteren/forfatterne og NyS har ophavsret til de artikler og anmeldelser der bringes i tidsskriftet. NyS har ophavsretten til den udgivne version af tidsskriftet. Forfatteren har ophavsretten til sin egen tekst. Forfattere kan arkivere den publicerede artikel på deres institutions forskningsarkiv (Institutional Repository) eller en privat hjemmeside, når forfatteren samtidig linker til artiklen med den officielle DOI.
For artikler publiceret i NyS tillades at læsere kan downloade, kopiere, udskrive, søge eller linke til og citere fra artikler til ethvert lovligt formål. Artikler kan frit deles og linkes til på forsknings- og undervisningsnetværk (så som Blackboard, Moodle, Canvas o.a.). Link foretrækkes fordi det giver oplysning om brug af tidsskriftets artikler, og fordi det anerkender tidsskriftets redaktionelle arbejde. NyS tillader ikke at læsere bruger artikler eller dele af dem i egne artikler uden at citere, eller at læsere på anden vis anvender dem til kommercielle formål.