”Må jeg se din plet?” : En undersøgelse af den overførte brug af ordet plet som både metafor og metonymi - Wiben Jensen, Thomas (NyS, Nydanske Sprogstudier, 2023)
Denne artikel præsenterer en undersøgelse af den overførte brug af ordet plet (og relaterede former) via en mindre korpusundersøgelse samt en næranalyse af uddrag fra en terapisession. Korpusundersøgelsen i KorpusDK peger på to overordnede tendenser i brugen af plet i overført betydning som noget, der enten refererer til nederlag i sport eller som noget, der omhandler moralske problematikker i relation til ens sociale omdømme. I de første tilfælde er pletten noget, der hurtigt kan fjernes, mens pletten i de sidstnævnte tilfælde er af mere permanent karakter. Analysen af terapisessionen viser, hvordan plet bruges som et udtryk for social skam i samtalen mellem patient og terapeut. Plet virker både som en metafor, der trækker på den konceptuelle metafor DÅRLIGT ER BESKIDT, og som en metonymi af typen VIRKNING FOR ÅRSAG. Metaforisk vækkes der associationer til det beskidte og snavsede, mens plet som en metonymi fungerer via dens funktion som et tegn, der peger på det, som har forårsaget det. Samlet viser analysen, hvordan metafor og metonymi er tæt relaterede på både et kognitivt og et socialt niveau, hvilket bidrager til en international tendens inden for metaforforskningen til at forstå metafor og metonymi som sammenvævede størrelser snarere end adskilte typer af billedsprog.