En kvantitativ undersøgelse af ekstraposition til venstre i gammeldanske diplomer - Møller Bak, Sebastian (NyS, Nydanske Sprogstudier, 2025)
Denne artikel præsenterer en kvantitativ undersøgelse af fænomenet ekstraposition til venstre af præpositionsforbindelser i dansk, fx til den tid da er problemet løst, hvor det ekstraponerede led er genoptaget af et resumptivt element (her adverbialet da). Undersøgelsens data er baseret på middelalderbreve, så-kaldte diplomer, skrevet på gammeldansk i anden halvdel af 1300-tallet og første halvdel af 1400-tallet. Fokus i undersøgelsen er særligt på præpositionsforbindelser i middelalderbrevenes bestyrkelsesformel corroboratio, fx tel windingsbyrth tha ær mynd insigilæ hæynt for thættæ breef (’til vidnesbyrd da er mit segl hængt på dette brev’), hvor præpositionsforbindelsen tel windingsbyrth står i ekstraposition til venstre og genoptages af det resumptive adverbium tha, også skrevet ta. Igennem hele undersøgelsesperioden findes udover præpositionsforbindelserne i ekstraposition til venstre også ikke-ekstraponerede præpositionsforbindelser, dvs. præpositionsforbindelser direkte i sætningens fundamentfelt. Undersøgelsen viser imidlertid en tydelig udvikling i løbet af første halvdel af 1400-tallet fra en høj forekomst af præpositionsforbindelser i ekstraposition til venstre til en noget lavere forekomst henimod midten af 1400-tallet, hvor de ikke-ekstraponerede præpositionsforbindelser bliver mere frekvente. En stikprøveundersøgelse af diplomer skrevet på fornsvensk, dvs. svensk i middelalderen, fra samme periode giver et yderligere indtryk af denne udvikling, og en stikprøveundersøgelse af gammeldanske diplomer fra omkring år 1500 giver et indtryk af den videre udvikling igennem hele 1400-tallet.